Salus lani s većim prihodima i manjom dobiti

Bez autora
Mar 18 2024

Grupa Salus lani je ostvarila 599,4 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 20,9 posto više nego godinu prije.

Neto dobit pala je za 20,6 posto na 10,4 milijuna eura. Uprava dioničarima predlaže jednaku dividendu kao i lani, 70 eura bruto po dionici.

Kako stoji u godišnjem izvješću, objavljenom danas na stranicama Ljubljanske burze, prošlu su godinu za grupu obilježile akvizicije. U svibnju je u grupu uključena slovenska tvrtka Meditrade zajedno s tvrtkama kćerima TG-med i Medichem, a u srpnju je pridodana hrvatska tvrtka Medorion, specijalizirana za zastupanje farmaceutskih proizvođača na području lijekova za rijetke bolesti. 

Time su, kažu, došli do nove prekretnice jer su prihodi od prodaje narasli na gotovo 600 milijuna eura, a krajem 2023. zapošljavali su više od 580 zaposlenika u osam zemalja.

Salus je lani u Sloveniji prodao za 1,11 milijardi eura lijekova, lijekova bez recepta i dodataka prehrani, što je oko devet posto više nego godinu prije. Količinski, prodaja je porasla za oko dva posto.

Iz Salusa su ponovno istaknuli kako je marža veledrogerija u Sloveniji regulirana i nepromijenjena je već više od 10 godina. Kao razlog da tržište vrijednosno raste mnogo brže nego količinski, naveden je porast udjela relativno skupih lijekova među prodanim lijekovima.

Kontrolirajuće društvo Salus lani je ostvarilo 299,8 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 34,8 posto manje nego godinu prije. Neto dobit porasla je 39 posto na 11,4 milijuna eura.

Za 2024. godinu na razini grupe planiraju 672 milijuna eura čistih prihoda od prodaje i devet milijuna eura čiste dobiti.

Uprava Salusa danas je najavila i sazivanje glavne skupštine koja će se održati 12. travnja, a na kojoj će dioničari, među ostalim, odlučivati o prijedlogu da se od 45,2 milijuna eura toj tvrtki izdvoji 7,38 milijuna eura. bilančne dobiti za dividende. 70 eura bruto po dionici. U iznos je već uključena međudividenda u iznosu od 35 eura bruto po dionici, koja je isplaćena u siječnju ove godine. Ostatak zadržane dobiti ostao bi neraspoređen. Kompanija je lani isplatila i dividendu u iznosu od 70 eura bruto po dionici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik